Weekend Londen

 

Begin oktober ben ik met mijn moeder een lang weekend naar Londen geweest. In de stad waar ik woon (Leiden) was het grote spektakel ‘Leids ontzet’ bezig. Vooral een heleboel drukte die wij dus zijn ontvlucht.

Vier dagen voor vertrek hadden we pas geboekt. Dit is dus een perfect voorbeeld van een echte last-minute vakantie. Als de wiedeweerga ben ik mij gaan verdiepen in wat Londen allemaal te bieden heeft. Geloof me, dat is meer dan je denk! Wanneer je aan Londen denkt, denk je natuurlijk meteen aan dingen als; de Big Ben, London Eye etc etc maar Londen is meer dan dat! Londen heeft zoveel meer te bieden dan de overvolle metro’s en lange wachtrijen voor bezienswaardigheden. In dit artikel ga ik jullie precies vertellen wat en hoe wij dat gedaan hebben. Een heleboel inside tips maar natuurlijk gaan we het ook hebben over al die leuke vegan zaakjes. Daarvan hebben ze er genoeg in Londen!
We hadden helaas maar een paar daagjes. Ik had natuurlijk nog veel meer willen doen en bezoeken maar wie weet lees je daar meer over in een volgend reisverslag 😉

Bezienswaardigheden

Ik was al eens eerder in Londen geweest. De echte highlights hebben we daarom overgeslagen. Wel zijn we er natuurlijk langs gelopen en hebben we er van buitenaf van kunnen genieten. Wat veel mensen namelijk vergeten is dat veel in Londen best te belopen is. Het lijkt allemaal heel uitgestrekt maar eigenlijk is het echte centrum wandelend allemaal goed te doen.

Sky garden

Sky garden is een echte aanrader! Zelf had ik er nog nooit van gehoord maar toen ik de foto’s zag wist ik meteen: daar moet ik naartoe! Het is een gebouw midden in het economische centrum van Londen (metro: bank). Je gaat met een lift helemaal naar verdieping 35. Hier heb je een prachtig uitzicht over heel Londen en het is ook nog eens een botanicus tuin! En om het helemaal af te maken is de toegang helemaal gratis! Let op: je moet wel van te voren reserveren. Je reserveert dan voor een bepaalde tijd. Zorg ervoor dat je er op tijd bent want er kan nog wel eens een lange rij staan. Ook staat er op je ticket aangegeven dat je een uur mag blijven. Dit wordt niet gecheckt dus je kunt alle tijd nemen om van het prachtige uitzicht te genieten.

Tip: als je van te voren een lunch boekt, dan hoef je niet in de rij te staan.

Leadenhall

2017-10-03 11.55.25

Voor iedereen (en in het speciaal de Harry Potter fans) een must om even langs te gaan. Het is een prachtige hal waar je specialiteiten kunt kopen en lekker kan eten. Leadenhall staat tegenover Sky garden, dus deze twee locaties zijn perfect met elkaar te combineren!

Hyde park

Hyde park is een prachtig groot park waar je heerlijk kunt wandelen, picknicken, pootje kunt baden etc. Het is een heerlijke plek om even tot rust te komen na het drukke centrum van Londen. Ook worden hier regelmatig festivals georganiseerd dus check altijd even de agenda! Voordat je Hyde park ingaat kom je ook langs het prachtige ‘Albert Memorial’ beeld. 

Liberty

Liberty is een prachtig warenhuis waar je uren rond kan dwalen (ze hadden zelfs al een kerstafdeling toen wij er waren… eind september?!). De prijscategorie ligt wel iets hoger maar alleen een rondje lopen is al leuk ;). Het ligt overigens in hét shopgebied. Dus je kunt Liberty leuk combineren met een middagje shoppen.

Tip: maak met je telefoon een foto van de plattegrond op een van de informatiepalen. Bij elkaar is het gebied best een doolhof! Als je een bepaalde winkel zoekt, dan kun je die het beste van te voren thuis opzoeken.

Boxpark

Boxpark is een super leuke pop-up mall met van alles en nog wat! Op de begane grond vind je leuke zaakjes die bijvoorbeeld sieraden, tassen en kleding verkopen. Op de verdieping daarboven hebben ze een groot aanbod aan heerlijke eetgelegenheden! Met super leuke zitplekjes. Persoonlijk zou ik hier wel elke dag heen kunnen. Er hangt een hele leuke sfeer en het eten was heerlijk. Over het eten zal ik bij het kopje ‘vegan eetgelegenheden’ meer vertellen. 

Brick lane markets

Rondom de buurt van Brick lane wordt je overspoelt door leuke marktjes! Mijn tip is om in het weekend te gaan. Je hebt dan ontelbaar veel leuke kraampjes, op straat maar ook overdekt. Wij kwamen daar eigenlijk voor de ‘sundayup market’ maar er was nog veel meer dan dat! Ik heb het later nog opgezocht maar het was me niet helemaal duidelijk welke marktjes er nou allemaal waren. Ik zou zeggen bezoek het op een zondag (of in ieder geval in het weekend) en volg gewoon de menigte, dan kom je overal en nergens op de leukste plekjes! Niet te vergeten hebben ze er ook veel leuke winkeltjes, denk aan vintage zaakjes maar ook een heleboel leuke barretjes en (vegan!!) cafeetjes. En daar komt nog bovenop dat het ook een hele mooie en leuke buurt is. Ik heb gave graffiti gezien maar bijvoorbeeld ook mooie historische gebouwen. Ze hadden hier werkelijk heel veel leuke vegan zaakjes maar daar ga ik bij het kopje ‘vegan eetgelegenheden’ verder op in!

 

Musicals in London

Wat een echte echte aanrader is voor iemand die een beetje fan is van musical of theater is er eentje bezoeken in Londen! Je vindt er een heleboel prachtige theaters. Een plaatje aan de buitenkant en ook nog eens prachtig van binnen. Naast dat het gewoon prachtige gebouwen zijn die je echt eens van binnen moet zien, zijn de stukken die er gespeeld worden ook grandioos! Wij hebben Mammie Mia bezocht en het was een geweldige ervaring! Het stuk zat onwijs goed in elkaar. Er was ook een goede afwisseling tussen dans, zang en theater. We hadden graag nog een musical bezocht maar dat is helaas niet gelukt.

Tips: je kunt voor een last minute ticket gaan, maar wij hebben van tevoren via de ANWB geboekt. Dat was gemakkelijk en snel. Als je een zitplaats boekt vooraan op de eerste rij, dan heb je prima uitzicht op het toneel voor een prima prijs. En: vergeet je oordoppen niet. De muziek staat erg hard….

Boottocht

Londen is dé stad om een boottochtje te maken. Er liggen namelijk tal van mooie bezienswaardigheden langs het water. Denk aan de London Eye en de Big Ben. Zo pak je meteen een paar echte toeristische attracties mee vanuit een ander perspectief. Als je reist met een Oyster card dan kun je deze ook gebruiken voor een boottocht! Koop dus geen los kaartje want dat is duurder.

Let op: bij de aanlegplaats van de boot lijkt het net of je verplicht een losse ticket moet kopen. Dat is niet het geval. Vaak staat er een klein routebordje voor houders van een Oyster card. Even opletten dus.

Tip: bij het reizen in de metro check je IN en UIT met de Oyster card. Als je met de bus reist, dan moet je ALLEEN INCHECKEN. Als je toch uitcheckt, dan betaal je een extra rit! Bij de boottocht moet je echter ook IN en UITchecken. Opletten dus!

Vegan eetgelegenheden

Londen is the place to be voor vegans als je het aan mij vraagt! In letterlijk elk zaakje waar ik ben geweest hielden ze rekening met veganisten. Overal stond netjes aangegeven welke opties uit het menu vegan waren (als het hele menu al niet vegan was?!). Want ja hoor je hebt een heleboel zaakjes in Londen die gewoon 100% plantaardig zijn! Ik vond het geweldig.

Voordat we naar Londen gingen had ik al een mooie lijstje opgesteld langs welke zaakjes ik allemaal wilde. Helaas is het niet gelukt om ze allemaal te bezoeken. Soms loopt de planning van een dag namelijk net iets anders. Zo stond er bij Farmacy (wat mij een super leuk vegan zaakje leek) een lange rij van een half uur om naar binnen te gaan! In dit verslag zal ik daarom alleen de zaakjes toelichten die ik ook daadwerkelijk heb bezocht. Maar vergeet dus niet dat je in Londen nog veel meer leuke zaakjes hebt dan die ik in dit verslag noem.

Tab x Tab

In de buurt van Hyde Park ligt, in dezelfde straat als Farmacy, dit super leuke zaakje TAB x TAB. Het is heel gezellig ingericht met een heerlijke menukaart. Niet alles was vegan maar ze hadden wel een heel mooi aanbod! Ik ben gegaan voor de bananen pannenkoekjes. Deze werden geserveerd met heerlijk warm fruit, gekarameliseerde banaan en soya yoghurt. Dit was werkelijk een heerlijke combinatie! Een echte aanrader. Ik heb thuis meteen uitgeprobeerd om deze lekker combi zelf te maken en ik moet zeggen: dat was best goed gelukt. Het recept hiervan komt dus snel op mijn blog. Mijn moeder nam het tomatensoepje (maar hier heb ik natuurlijk ook van geproefd). Je denkt misschien simpel, een tomatensoepje, maar deze was echt heel erg lekker. Ik weet niet wat het was maar hij was zo lekker romig, met een heerlijke basilicum dressing. Dit zaakje is dus een echte aanrader.
Adres:  14 – 16  Westbourne Grove,  London   W2 5RH

Crosstown

Crosstown heeft meerder locaties in Londen. Van midden in het centrum tot aan hun locatie bij brick lane (waar wij geweest zijn). Het is een donut zaak met een heel uitgebreid assortiment aan donuts. Je kunt er de gekste smaken vinden en ook vegan donuts! Ik had de ‘Chocolate Truffle’ en geloof mij, geen enkel verschil met een normale donut! Hij was heerlijk. Wel voedzaam! Als je het mij vraagt moet je hier een keer zijn  geweest. En als je ze allemaal eens wilt proberen, ze hebben ook dozen waar er 12 in passen 🙂
Adres: 157 Brick Lane, London E1 6SB (dit is de locatie waar wij zijn geweest. Kijk voor alle andere locaties op hun site! https://crosstowndoughnuts.com/locations/ )

Cereal Killer Cafe

2017-10-01 11.37.56

Het cereal killer cafe heeft ook meerdere locaties. Wij bezochten die bij brick lane. Dit is een cafe opgericht door echte ‘cereal’ liefhebbers. Ze serveren meer dan 100 soorten cruesli’s en hebben 12 soort melk! Er is dus ook genoeg keuze voor veganisten. Je kan niet alleen een kommetje ontbijtgranen bestellen maar ook mega milkshakes en ga zo maar door.
Adres: 139 Brick Lane,  London E1 6SB

Boxpark

Boxpark is een soort foodhall gemaakt uit containers. Een heel leuk idee. Er hangt een hele gezellige sfeer. Zeker in de avond is het één groot feest. Bij boxpark is er voor iedereen wat wils. Voor de echte vlees liefhebbers is er genoeg aanbod maar voor de veganisten nog veel meer! Je hebt een heleboel keuze uit verschillende keukens. Er is Aziatisch, Italiaans, Indisch, Frans etc. Wij hebben ervoor gekozen om bij twee verschillende zaakjes wat te halen en dit te delen, keuzestress…! Wij hebben uiteindelijk wat gehaald bij The Athenian’ en ‘Cook daily’. Bij The Athenian’ zijn er wel vegan opties maar is niet de hele kaart vegan, bij ‘Cook daily’ daarentegen is de hele kaart vegan! Op de foto hierboven zie je wat we bij ‘Cook daily’ hadden gehaald. Een overheerlijke Pad Thai geserveerd met crushed peanuts en limoen. Om je vingers bij af te likken! Ik had het liefst nog veel meer vegan gerechtjes geproefd, maar meer dan dit kregen we helaas niet op 🙂
Adres: Ook boxpark heeft verschillende adressen, de grootste en meteen ook degene waar wij geweest zijn zit op:
2-10 Bethnal Green Road, London E1 6GY

Gallery Cafe

Gallery Cafe zit in een typisch engelse buurt heel dicht bij metro station ‘Bethnal green’. Hun kaart is 100% plantaardig. Ze hebben een heerlijk assortiment aan ontbijtjes, lunch, avondeten of lekkere snacks tussendoor. Wij zijn gegaan voor de pannenkoeken geserveerd met een lekkere yoghurt en besjes. De pannenkoeken hadden helaas niet heel veel smaak maar in combinatie met de lekkere frisse ‘hempseed yoghurt’ en besjes was het uiteindelijk erg lekker.
Adres: 21 Old Ford Road, Bethnal Green, E2 9PL

2017-10-03 10.41.36

Marktjes

De marktjes die wij hebben bezocht rondom brick lane stonden overvol met vegan foodtrucks. Er is echt een eindeloze keuze aan vegan producten. Van wraps, cake en koek tot ontbijtjes en hele maaltijden. Leuk om allemaal uit te proberen!

Het vliegtuig

2017-10-03 17.59.44

Wij vlogen met EasyJet en zelfs zij boden vegan opties aan op de kaart! We hebben deze helaas niet geproefd maar wel een leuk weetje 😉

Vervoer

Laat ik ook iets zeggen over het vervoer. Wij gingen vier dagen. De grote vraag was daarom; wat is de goedkoopste manier om in Londen te reizen? Je hebt namelijk meerdere mogelijkheden. Je kunt een Travelcard nemen voor 1 dag of voor een week. Je kunt een Oystercard nemen of losse kaartjes kopen. Een heleboel mogelijkheden dus. Mijn tip voor de mensen die een paar dagen in Londen zijn: ga voor de Oystercard!!

Reizen met de Oystercard? Lees dit dan door want veel informatie wordt heel onduidelijk gegeven:

De Oystercard is vergelijkbaar met de ov-kaart in Nederland. Je koopt eerst je kaart (5 pond) maar let op: dit geld krijg je aan het eind van je reis terug mits je de kaart weer inlevert/deactiveert. Als je die 5 pond terug wilt moet je dat dus zeker niet vergeten! Net als met je ov-kaart in Nederland laadt je de kaart op bij een van de oplaadpunten. Daarna kun je in en uitchecken tot je geld op is. Je kunt hem opladen precies zoals jij dat wilt. Van 50 pens tot 25 pond.

Met deze kaart kun je overal in reizen: in metro, bus en boot! De boot is het duurst, daarna de metro en het goedkoopst is het gebruik van een bus. Wel zo leuk, want dan zie je ook nog eens iets van de stad!

Wat heel belangrijk is, is dat je moet onthouden dat je bij het gebruik van de bus alleen moet inchecken en NIET moet uitchecken. Dan wordt het geld namelijk dubbel afgeschreven. Bij de metro en de boot moet je wel in- en uitchecken. Bij de metro kan dat niet anders vanwege de poortjes, maar bij de boot moet je opletten dat je het niet vergeet.

Dit is voor een kort verblijf de goedkoopste optie. Wel moet je rekening houden dat het niet een hop-on hop-off systeem is. Je kunt dus niet zomaar elke bus instappen want je zult elke keer opnieuw moeten inchecken. Elke rit, hoe lang of kort deze ook is, kost dus standaard geld. Voor mensen die graag heel vaak gebruik maken van het openbaar vervoer en liever niet lopen is het dus iets minder voordelig. Wat wel heel fijn is, is dat je een maximum hebt per dag. Er wordt namelijk maximaal 6 pond per dag afgeschreven. Daarna reis je gratis. Ook zijn hele kleine stukjes (bv 2 perrons) gratis.

Voor een lang verblijf zou ik voor een Travelcard gaan. Daarmee kun je onbeperkt reizen voor 7 dagen, maar ik heb hier verder geen ervaring mee.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn verslag. Zo ja, laat het me weten!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s