Vegan hotspots in Leiden #1 Lunch (centrum)

Leiden is mijn hometown en ken ik dus goed. Sinds ik meer plantaardige opties ben gaan zoeken vanwege mijn intoleranties ben ik op zoek gegaan naar leuke plekjes in Leiden met vegan opties. En als ik heel eerlijk ben… dat is nog best lastig. Vergeleken met Rotterdam of Amsterdam heeft Leiden nauwelijks aanbod. Een beetje jammer is dit natuurlijk wel, maar ik merk ook dat er steeds meer bijkomt.

Na een tijdje zoeken heb ik zeker wel een paar leuke plekjes gevonden waar je terecht kunt voor een lekkere lunch. Ik hoop natuurlijk dat het vegan aanbod in Leiden blijft groeien en dat ik snel een deel 2 kan maken van ‘vegan lunch in Leiden’. Er komt trouwens ook snel een artikel over  vegan dineren, ontbijten en natuurlijk waar je de heerlijkste vegan gebakjes vindt in Leiden.

In dit artikel begin ik met de zaakjes die zich in het centrum bevinden. Er zijn namelijk ook leuke zaakjes die iets buiten het centrum liggen. Daar ga ik het snel over hebben in een los artikeltje! Dat artikel zal meer in het teken staan van bijvoorbeeld een avondje uit of gaan over de natuur in en rondom Leiden. De zaakjes die ik nu noem liggen super gelegen in het centrum. Dus stel je komt een dagje shoppen of het historische centrum van Leiden bezoeken, dan kun je makkelijk terecht bij deze zaakjes!

Er is eigenlijk geen enkel zaakje dat echt 100% vegan is maar wel een paar die meerdere vegan opties aanbieden.

*niks van deze post is gesponsord

Logica

IMG-1036

Allereerst heb je Logica. Dit is een zaakje waar alles wat ze serveren biologisch is. Dat is natuurlijk meteen al een pluspunt! Logica is van alle adressen die ik nu benoem ook het zaakje met de meeste vegan opties. Ze hebben een uitgebreide keuze aan vegan broodjes, soep, salades (soms) gebak en borrelhapjes. Hier kun je dus altijd wel terecht.

 

 


Wij zijn gegaan voor het broodje gerookte Vegan-mozzerela met notenpesto en tomaatjes. Dit was echt een mega lekker broodje! Echt een aanrader. Mijn moeder nam de Logica Trio. Dit bestond uit het soepje van de dag, een mini vegan burger en wat sla. Ook dit viel erg in de smaak. Het enige minpuntje is dat de soep van de dag een bietensoepje was en laten wij nou net geen hele grote fan zijn van bietjes. Wel weet ik zeker dat het voor de bietenliefhebber een lekker soepje was geweest 😉

Logica is een echte aanrader door de brede keus en het biologisch huisgemaakt eten. Wel is het hierdoor een beetje aan de prijzige kant. Het broodje mozzerella was bijvoorbeeld 9 euro en voor de grootte van het broodje vonden wij dat toch een beetje aan de dure kant. De smaak was overigens wel heel goed, dus naar mijn mening de moeite waard 🙂

Logica

Roos

 

 

Roos is een super schattig zaakje in het centrum van Leiden. Mooi gelegen aan de gracht. Ook bij Roos wordt alles handgemaakt. Elke dag weer vers in hun kleine keukentje achter in de zaak. Roos heeft een groot aanbod met onder andere vegan opties! Ze hebben keuzes voor ontbijt, lunch en een lekker stuk bananenbrood (deze zie je ook op de foto). Ik ben een groot fan van Roos! De sfeer die er hangt is super gezellig, leuke mensen en alles vers bereid. Ook de prijzen vind ik goed! Zeker niet te duur.

Roos

Anne & Max

 

 

Anne & Max zal misschien bekend in de oren klinken voor sommigen want deze zaak heeft veel locaties verdeeld over Nederland. Anne & Max heeft ook aardig wat vegan aanbod! Lekker en ook allemaal vers bereid in de winkel. Ook bij Anne & Max kun je naar mijn mening leuk zitten. Ze hebben opties voor een vegan ontbijt, lunch en ook weer een lekker stuk bananenbrood (die je op de foto ziet). Sinds dat ze een nieuwe kaart hebben is er weer meer vegan bijgekomen (joehoee!). Wel moet ik zeggen dat het stukje bananenbrood dat ik kreeg erg klein was… maar misschien was dit toeval.

Anne & Max

Bagels & Beans

IMG-9907Dit is waarschijnlijk wel bekend onder de meesten van jullie. Bagels & Beans is een super leuke zaak met ook een heleboel vegan opties. Zeker nadat ze laatst ook hun kaart hebben aangepast zijn er veel meer opties bijgekomen! Zelfs vegan cream cheese! De Bagels & Beans is alleen niet echt uniek, omdat ze in bijna alle grote steden zitten, maar altijd goed! Voor mij is dit echt een van mijn favoriete zaakjes waar ik al jaren komt. In Leiden hebben ze twee locaties. Mijn favoriet is de locatie in een zijstraatje van de Breestraat. Dit is een lekkere ruime zaak met twee verdiepingen in een mooi pand.

Bagels & Beans

Yoghurt barn

 

 

Sinds kort is er in Leiden ook een yoghurt barn. Ook dit is een weer een keten verspreid over heel Nederland. Je kunt hier verschillende soorten lekkere yoghurts en smoothies halen. Ze hebben een heleboel vegan aanbod! Als je namelijk de normale yoghurt voor soyayoghurt vervangt is het meeste gewoon vegan. Je kunt ook heel gemakkelijk je eigen smoothie of yoghurt samenstellen, vegan en zoals jij hem lekker vindt 🙂

Yoghurt barn

Drs A vers belegde broodjes

broodjes

Ideaal als je in de stad bent en even snel voor de lunch een broodje wilt halen. In dit take-away broodzaakje haal je lekkere vers belegde broodjes. Ze zitten erg centraal gelegen in de stad. Namelijk in de Breestraat.  Ze hebben meerdere vegan opties op de kaart. Zeker als je van een paar broodjes de kaas weglaat houd je nog een super lekker broodje over. Gemakkelijk, snel en ook nog goedkoop.

Drs A vers belegde broodjes

 

–> Natuurlijk heb je in de meeste zaakjes voor de lunch al snel een vegetarisch broodje op de kaart staan die je vaak heel makkelijk omtovert tot een vegan broodje als je de kaas weglaat. Ik heb dus niet alle zaakjes opgenoemd. Dit zijn de zaakjes die er speciaal rekening mee houden en de kaart er speciaal op hebben aangepast. Maar het is dus helemaal niet zo moeilijk om vegan te lunchen! Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze een broodje niet voor me wilde aanpassen. Dus ik zou zeggen, gewoon vragen!

 

En ik hoor het heel graag als jullie nog nieuwe tips hebben!
Laat het weten in de reacties 🙂

 

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. nienke schreef:

  volgens mij vergeet je een hele goede…. Namelijk Mix en Fix in de Vrouwensteeg. http://www.mixnfix.nl/.

  Geliked door 2 people

  1. myveggieveganway schreef:

   Ja klopt! Mix en Fix is ook een hele goeie! Ik had het alleen meer in gedachten als avondeten. Ook omdat ze doordeweeks pas om 17:00 open gaan. Maar ik zal ze zeker een keer noemen! Dank voor je tip.

   Like

 2. Chantal vijlbrief schreef:

  Better bagels,

  Verkoopt heerlijke bagels en heeft ook vegan crea cheese met zongedroogde tomaten.. Goddelijk!!

  Geliked door 1 persoon

  1. myveggieveganway schreef:

   Oh wat een goeie tip zeg! Dankjewel, ik zal snel eens langsgaan. Dan is better bagels ook nog een leuk zaakje om toe te voegen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s