Healthy homemade chia-jam

Sinds dit jaar hebben wij een aardbeienplant op het balkon! De oogst is super dus het werd tijd om er wat lekkers mee te maken. De hoogste tijd, want het waren er zoveel dat er een aantal al overrijp waren šŸ˜‰ We hebben er een paar potten jam mee gemaakt: heerlijk! Er komt vast snel nog een recept voor jam, maar ik begin met de healthy one šŸ™‚ Ik heb de jam dus met aardbeien gemaakt, maar het kan bijna met elk soort fruit!

Aardbeien uit eigen tuin

Normaal zit er zoveel suiker in jam… In deze versie niet! Ik ben zelf helemaal geen fan van erg zoete varianten. Ik doe in deze versie daarom alleen maar een kleine beetje maple syrup, en dat maakt het super lekker! Als je zelf toch wel van een beetje suiker houdt, kun je altijd wat extra toevoegen.

Om de jam dik te maken gebruik ik chia-zaadjes. Niet alleen handig maar ook heel gezond! Ze zeggen wel dat je er niet teveel van moet eten in Ć©Ć©n keer, maar in een heel potje gaat maar 1 eetlepel. Dus dat zit wel goed.

Ingrediƫnten
  • 400 gram aardbeien (of fruit naar keuze)
  • 3 el maple syrup (of andere vloeibare zoetstof) of meer naar eigen smaak
  • 1 el citroensap
  • 2 el chiazaadjes (als je het dikke jam wilt maken, kun je wat extra toevoegen)
Bereidingswijze
  1. Als je groot fruit gebruikt moet je dit in kleine stukjes snijden, maar met besjes is dat niet nodig. Doe het fruit in een pannetje en laat dit koken tot het fruit zacht wordt en uit elkaar valt. Je hoeft geen water toe te voegen. Er ontstaat door het koken uiteindelijk een soort fruitpapje. Dit kan wel zo’n 10 minuutjes duren
  2. Om er echt jam van te maken moet je het nog extra fijn maken door het fruit met een vork te pureren tot je de substantie krijgt die je wilt. Je kan het lekker vinden om er grotere stukken in te laten of je maakt het helemaal fijn.
  3. Voeg nu de vloeibare ingrediƫnten toe: citroensap en zoetstof. Meng dit even goed door. Voeg hierna de chiazaadjes toe en laat dit ongeveer 10 minuutjes staan. Ik zou beginnen met ƩƩn eetlepel en als het niet dik genoeg is kun je chiazaad toevoegen.
  4. Doe de jam in een potje en zet dit op zijn kop weg om te laten afkoelen (zo gaat de lucht uit het potje en blijft het wat langer goed in de koelkast omdat het nu vacuum is. Bewaar het niet te lang, want het is puur natuur en blijft dus niet zo langĀ goed als gekochte jam).

Enjoy!

Vegan less sugar jam

Laat me weten hoe het is gelukt als je het recept hebt uitgeprobeerd! Dat vind ik altijd erg leuk om te horen of zien šŸ™‚
Dit kan via de reacties of tag me in Instagram!
@myveggieveganway

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s